D’URGENT

D’URGENT

Duurzaam door studenten

D'URGENT is een Gentse studentenvereniging die werkt rond duurzaamheid, een zeer actueel en maatschappelijk relevant thema. We richten ons op de Gentse studentenpopulatie en vertrekken vanuit het idee dat je als student een grote impact kan hebben.

We zetten projecten en acties op om duurzaamheid te laten doorsijpelen doorheen de ganse universiteit en het Gentse studentenleven. Enkele van deze projecten zijn: Vegan at resto, Minder foodwaste in de resto's, Weg met de restoticketjes en Auto-niet-mijn-maat. Deze komen onderaan deze pagina uitgebreider aan bod.

Daarnaast organiseren we vree wijze studentenavonden, workshops (over eco-cosmetics bijvoorbeeld), een jaarlijkse Vlömarkt en nog veel meer. Het is dus ook een perfecte vrijetijdsinvulling en ideaal voor een beetje ontspanning doorheen het jaar.

Lid worden van D'URGENT

Het ongeduldige wachten is eindelijk voorbij… De D’URGENT-lidkaarten zijn er!

Dit jaar GRATIS, voor elke student met een duurzaam hart én met extra partners waar je een duurzame korting krijgt. In deze corona-tijden kunnen deze Gentse ondernemingen je steun zeker gebruiken.

Door de pandemie kunnen we de lidkaarten niet fysiek aan je overhandigen. Maar geen nood, we hebben dat gefixt. Hier het supereenvoudige stappenplan:

Voordelen

Niet alleen krijg je kortingen in tal van duurzame zaken (zowel restaurants als supermarkten) en een superleuke totebag, je wordt bovendien verwelkomd door een geweldig team met gezellige, duurzame zielen net als jou! Onderaan deze pagina wordt het bestuur voorgesteld dat je met open armen zal ontvangen.

Onze leden ontvangen naast een lidkaart ook een knaek-pass om onbeperkt geld te besparen met de app, op meer dan 1.000 locaties en online.

knaek-logo-studentenverenigingen-app

Visie & doel

D’URGENT gelooft dat kleine (en grote) veranderingen nodig en mogelijk zijn rond duurzaamheid in onze samenleving. Nu dat de klimaatopwarming meer aandacht krijgt (klimaatopmarsen, natuurrampen, media, beroemdheden, series en films,...) en mensen tot besef komen dat er iets moet gedaan worden aan het milieu en aan onze levensstijl, vinden we het noodzakelijk dat wij hier als studenten ons steentje aan bijdragen.

Onder duurzaamheid wordt verstaan dat we aandacht moeten hebben voor zowel mens (people), milieu (planet) en economie (profit) en dat dit in evenwicht moet zijn. Duurzaamheid heeft dus niet enkel impact op het milieu maar op elkaar, de medemens. We hebben dus ook aandacht voor de medemens.

Kruispunt van duurzame ideeën & studenten

D’URGENT is een soort kruispunt van duurzame ideeën en studenten, waarbij studenten uit diverse opleidingen hun ecologisch ei kwijt kunnen. Iedereen is welkom, dus ook studenten die (nog) niet zoveel weten over duurzaamheid. Bovendien is D’URGENT apolitiek, wat betekent dat we ons op concrete, alledaagse veranderingen in het studentenleven in Gent richten in plaats van op de politiek. We zijn dus niet verbonden met een specifieke partij.

Lopende projecten

Vegan at resto

We willen meer veggie en vegan op het menu van de resto’s én deze maaltijden toegankelijker maken voor elke student. Ook moet duidelijk aangegeven worden welke gerechten vegan zijn, zoals bijvoorbeeld bij tomatenroomsoep wanneer de room vegan is.

Minder foodwaste

We willen minder voedseloverschotten in de resto’s. Wat toch overschiet willen we niet in de afvalcontainer zien verdwijnen door gebruik te maken van de Too Good to Go-app, te doneren aan andere organisaties, te gebruiken voor biobrandstof, ...

Weg met restoticketjes

Dagelijks worden er duizenden ticketjes automatisch geprint in de resto's en vervolgens weggegooid. Dergelijke papierverspilling is nergens goed voor. Daar willen we iets aan doen en op zoek gaan naar alternatieven.

Auto-niet-mijn-maat

We willen de automaten vervangen door duurzame(re) alternatieven. Verder willen we duurzame én gezonde voeding en drank promoten en gezellige hoekjes maken op de campussen in plaats van de automaten.

D’URGENT

D’URGENT

D'URGENT is dé studentenvereniging die werkt rond duurzaamheid.

Green Hub, Sint-Pietersnieuwstraat 33, 9000 Gent